Richtlijnen Europese Unie voor ecologisch ontwerp van energiegerelateerde producten.

Transformatorverliezen

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Vanuit de Europese Unie werden in 2014 richtlijnen opgelegd betreffende het ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten.

Er worden aanzienlijk veel grondstoffen (koper, ijzer, hars en aluminium) voor de productie van een transformator gebruikt, echter is de impact hiervan te verwaarlozen daar de verwerking in eindfase adequaat is. Er werd aangetoond dat het (nutteloos) energieverbruik tijdens de gebruiksfase het meest significante milieuaspect is.

Het (nutteloos) energieverbruik wordt onderverdeeld in nullastverliezen en kostsluitverliezen. Een transformator die weinig belast wordt zal steeds navenant zijn vermogen bepaalde warmteverliezen opwekken. Hoe zwaarder een transformator wordt belast, des te groter zijn kortsluitverliezen op dat moment. In theorie zouden de genomen maatregelen 20% meer efficiëntie moeten opleveren.

Het doel van de Europese richtlijn is om beide verliezen en zo de CO2 uitstoot in de toekomst te reduceren.

Een gemiddeld Belgisch gezien verbruikt 3.5 kWh per jaar.
93,4 TWh = 93.400.000.000 kWh
Dit verbruik is zelfs groter dan het verbruik van alle huishoudens in de Benelux

Richtlijnen voor middelgrote driefasige vermogenstransformatoren met nominaal vermogen ≤ 3.150 kVA

Vloeistof gevulde transformatoren:

Transformatoren van het droge type:

Zoals u ziet zijn er 2 fases voorzien voor de overschakeling. Dit om de fabrikanten een redelijke termijn te beiden om het ontwerp van hun transformatoren aan te passen.

Invloed op de productiekost en het verbruik

Deze aanpassingen aan de verliezen hebben invloed op de productiekost, wat uiteindelijk zal resulteren in een duurder eindproduct (na 2021 tot wel 30% meer dan voor 2015 voor de grotere vermogens). Anderzijds worden de transformatoren van fase 2 nog energiezuiniger en dient er bijgevolg minder warmteverlies afgevoerd te worden via de koelvinnen.

Let er dus op als u een middenspanningsinstallatie aankoopt waarin vermogenstransformatoren zijn opgesteld dat u bij uw prijsaanvraag hiermee reeds rekening houdt. Zeker indien uw projectdoorlooptijd van 2020 tem 2021 zou lopen.

De technische keurder en de distributienetbeheerder zullen voor indienstname van uw nieuwe installatie steeds nakijken dat de transformator voldoet aan de Eco-design normen.

Voor meer gedetailleerde informatie kan u een kopij van de vordering inzake Eco-design verliezen hier downloaden.

Wenst u ons advies bij de aankoop van een transformator, neem dan zeker contact op met ons!

Over ons

Waarom voor Victum kiezen?

U kiest voor Victum als u op zoek bent naar een betrouwbare partner die u met raad én daad omtrent uw elektrische installatie kan bijstaan.

Diensten

Elektriciteitswerken

Victum biedt op maat van uw wensen totaaloplossingen voor elektrische installaties.

Contact

Meer info of vrijblijvende offerte

Heb je een specifieke vraag, wil je meer info over onze werkwijze of zou je graag meteen een offerte ontvangen?

Scroll naar boven